Şanlıurfa Vali Ayhan ile çağı yakalıyor….

11 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Şanlıurfa Valiliğine atanan Vali Ayhan, şehirdeki görevinde birinci yılını doldurmadan art arda hayata geçirdiği sayısız projelere bir de GES’i, yani Güneş Enerjisi Santrallerini dahil etti.


Kenti çağdaş uygulamalarla tanıştıran Vali Ayhan sayesinde kent çağı yakalarken, Vali beyin özellikle belediyelerle kurduğu güçlü işbirilği, resmi kurumlar arasında oluşturduğu ortak çalışma kültürü ve kentte iyiden iyiye hissedilen sinerji ile Şanlıurfa ilkleri yaşamaya devam ediyor.

Valilik Basın Bürosu’ndan basın mensuplarının mailine düşen bir bilgi paylaşımı beni heyecanlandırdı.
Yapılan açıklamada, Vali Salih Ayhan’ın GES yatırımları konusunda değerlendirme toplantısı belirtiliyordu.

Konuyu araştırdığımda bu projenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.
GES deyip geçmemek lazım.
Güneş enerjisi sadece evlerin çatısına kurulup sıcak su temininde kullanılmıyor, çağdaş ve çevreci bir yöntemle elektrik enerjisi de elde ediliyor.

Birçok kentte bu alanda önemli adımlan atıldığını, özellikle organize sanayi bölgelerinde birçok GES yatırımının devreye alındığını görüyoruz. Bence Şanlıurfa bu konuda geç bile kaldı.

Çünkü, enerji hayatımızın bir parçası. Yaşam standartları yükseldikçe, teknoloji geliştikçe ve de artan nüfusla birlikte üretim de arttıkça enerjiye olan ihtiyaç daha da artıyor.
Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu enerjiye yatırımı artırmak ve üstelik bu yatırımların yenilenebilir kaynaklardan olması büyük önem taşıyor.

Hem artan ihtiyaç hem de petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi “yenilenemeyen” enerji kaynakları ile yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisini karşılaştırdığımızda Vali Salih Ayhan beyin bu konuda neden bu kadar hassasiyetle durduğunu daha iyi anlayabiliyoruz.

Kurulum ve kullanım kolaylığı olmasının yanı sıra çevreyi kirletmemesi ve zararlı atık oluşturmaması gibi özelliklere sahip bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden faydalanması gereken ilk kentlerden birisi aslında Şanlıurfa olmalıydı.
Güneşi bol, üstelik çok ama çok keskin. Yaz mevsimi uzun ve güneşi de en yakıcı kent olan Şanlıurfa, bu proje için bence biçilmiş kaftan.

Bu proje Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleştiriliyor. Projenin önemi zaten buradan da anlaşılıyor. Ayrıca, bu yatırımlara devletin de teşvik edici destekleri var.
Şanlıurfa’ya atandığı ilk günden itibaren kentin önce huzuru için gecesini gündüzüne katan, ardından uyuşturucu tacirlerine karşı amansız bir mücadele başlatan, eğitimden sağlığa, ekonominin gelişimine ve turizme kadar A’dan Z’ye her konuda hayata geçirdiği projeleriyle “Helal olsun” dedirten Vali bey, bir bakıyorsunuz esnafın arasında, bir bakıyorsunuz kentin en ücra köşesinde.
Bir günde bir değil 3 ya da 5 ilçe gezebilecek kadar enerji dolu ve hizmet aşkıyla yorulmak nedir bilmeyen Vali beye bir bakıyorsunuz gece yarısı kamp yapan öğrencilerle ateş yakıyor,
Vali beyin sırada hangi projesi var merakla bekliyoruz.
Eline, yüreğine, fikrine ve emeğinize sağlık sayın Valim.

Saygılarımla
İsmail ÇÖLKESEN