Üzülme üzülürüm!


Şair diyor ki: 
"Üzülme, üzülürüm"diyebilen biri olmalı hayatınızda.
İster arkadaş, ister dost, ister eş..
Ama biri olmalı varlığını daima bildiğin.
Kendini güvende hissettiğin”
Ben de diyorum ki:
“Zeynel Başkan gibi üzülürsen üzülürüm diyebilen yöneticiler olmalı memleketimizde”

 

Katıldığı bir programda deprem felaketinin kritiğini Zeynel Başkanın her sözü Şanlıurfa sevdalısı kimliğini doğrular nitelikteydi.

 

Programı izlerken Zeynel Başkanın bir sözünden Şanlıurfalı olarak gurur duydum.
Dedi ki: “Hemşerilerim üzülürse üzülürüm” 
Her yöneticide göremediğimiz ne kadar güzel bir meziyettir bu.
“Gemisini kurtaran kaptan”misali bencilliğin, empati yoksunluğunun alıp başını gittiği yaşadığımız yüzyılda böylesi yöneticilerin varlığını bilmek huzur ve güven veriyor insana.
İşte bu yüzden bu sözü çok anlamlı buldum.

 

Bu programda anladım ki; fay hattı bulunmamasına rağmen çevresinde yaşanan depremlerden etkilenen Şanlıurfa, “her an deprem olabilir” denilen şehirlerden depreme daha da fazla hazırlıklıymış.

 

Sarsıntısı; depremin üssü Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da olduğu kadar etkiliydi.
Böylesini ne yaşamıştık ne de duymuştuk. 
Yer bilimciler bile şaştı kaldı bu işe. 
Adeta beşik gibi sallandık. 
Buna rağmen depremden etkilenen 11 il arasında en iyi durumda olan yine Şanlıurfa oldu.

 

Gerek yıkılan bina, gerek kaybedilen canlar ve yaralı sayısı bakımından diğer illere nispeten daha iyi durumda olan Şanlıurfa, Valilik bünyesinde oluşturulan kriz masasının iş bilen ellerde yönetilmesi sayesinde kendi yaralarını süratle sarmakla kalmayıp başta Adıyaman olmak üzere depremden etkilenen çevre illere yardıma koştu.

 

Zeynel Başkan, yüzlerce personel, araç ve ekipmanla yapılan çalışmaları bir bir anlattı. 
İşte maharetli yönetici olmak, vicdan sahibi olmak, insan olmak buydu.
6 Şubat günü sabaha karşı 04.17’de yaşanan felaketin hemen ardından çoluğunu çocuğunu bırakıp dakikalar içinde sahaya inen Zeynel Başkan, o anları şöyle anlattı:

 

“Deprem sırasında evimdeydim. İlk aklıma gelen hemşerilerim oldu elbette. 
Böyle durumlarda önceliğimiz şehrimiz oluyor ve hayatımızı da böyle kurguluyoruz.
Çünkü onların sorumluluklarını yöneticiler olarak omuzlarımızda hissediyoruz. 
İnşallah bir şey olmamıştır diye düşünürken Valimizi aradım ve aracımla burada oluşturulan kriz masasına ulaşmak üzere yola çıktığımı bildirdim.

 

Yolda giderken telefonla belediyemizin tüm birimlerini talimat verdim. 
Halk Ekmek Müdürünü, Fen işlerini, itfaye ekibini ve tüm birimleri tek tek bizzat kendim aradım.
Yüzlerce belediye çalışanımız ailelerini, çocuklarını bırakıp dakikalar içinde sahadaki yerini aldı. 
Çok hızlı refleks gösterdik.
Valiliğe ulaşmadan Cumhurbaşkanımız aradı ve kentimizin durumunu sordu, kendisine aldığımız aksiyonlar konusunda bilgi aktarımında bulundum.

 

Sabah saat 08.00 olduğunda halkımıza çorbasını ve ekmeğini dağıttık.
Fen işleri ekiplerimiz kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında son saniyelere kadar yer aldı.
Başta Valimiz olmak üzere tüm ilçe belediye başkanlarımızla uyum içinde ve koordineli çalıştık.

 

Yoğun kar yağışı olduğu için kar küreme araçlarımız sahadaydı. Bu yüzden kapalı yol olmadığından deprem sonrası ulaşımda sıkıntı yaşamadık.
Şükürler olsun ki; hiçbir hemşerimizi aç ve açıkta bırakmadığımız gibi kendi yaralarımızı sararken, çevre illerimize de yardıma koştuk.

 

Ulaştırma bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu beni aradı ve ‘Adıyaman’da organizasyonu siz yapın’ dedi.
Biz Adıyaman’da karargah kurduk. Bugüne kadar milyonlarca ekmek ve çorba ikramının aynı sıra ısıtıcı, odun, 50 kişilik arama kurtarma ekibi, 115 binek ve iş makinesi gönderdik.

 

Ceset torbalarına kadar ihtiyaç duyulan A’dan Z’ye her şeyi düşünüp temin ederek, komşu kentimize ulaştırdık. Şu anda Adıyaman Valiliği ve Adliye binasının onarımını da biz yapıyoruz.
Atatürk Barajı’nda kurduğumuz karargahta çalışmalarımız sürüyor.”

 

“Kalbimin Sükûn Bulduğu Şehir” dediği Şanlıurfa’da göreve geldiği günden beri birçok ilkleri hayata geçiren Zeynel Başkan, programda art arda müjdeler vererek, yaşadığımız deprem felaketinin psikolojik çöküntüsüne merhem oldu.

 

Bahçelievler Lokman Eczanesinin altından toplanma alanına kadar olan güzergaha göreve geldiği ilk günden itibaren yapmayı planladığı ve projesi hazır olan yeraltı çarşısına ilişkin bilgi verip, bu konuyu tartışmaya açtığını ve görüş beyan edilmesini beklediğini anlatan Zeynel Başkan, katılımcı belediyecilik tutumunu da bir kez daha gösterdi.

 

Deprem sırasında Bahçeliklerde birçok işyerinin yıkılması nedeniyle bu projeye hız verdiklerini söyleyen Zeynel Başkan, bundan sonra konutların altında işyeri yapılamayacağını da hatırlattı.
20 megavatlık ve yaklaşık 400 milyonluk GES projesini ihale ettiklerini, ileride kapasiteyi 160 megavata çıkartıp belediyeye elektrik faturası ödetmemeyi planladıklarının müjdesini veren Zeynel Başkan, çarpıcı rakamlar da paylaştı.
Kuyularından su çekilmesi, arıtmanın elektrik yoğun çalışması gibi nedenlerle belediyenin ayda 125 milyon TL’yi bulan elektrik faturası ödediğinin altını çizen Zeynel Başkan, bu projenin kendini birkaç yıla kalmadan amorti edeceğini ve bu sayede Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan Şanlıurfalı hemşerilerinin su faturalarının daha da aşağıya çekileceğini anlattı.

 

Karakoyunlu mahallesinde kamulaştırmanın tamamlandığını, kentsel dönüşümün başladığının müjdecisini veren Zeynel Bakan, Yakubiye’deki kentsel dönüşüm için de fiyatlandırma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

 

Özetle; Şanlıurfa deprem sınavından başarıyla geçti. Başta Zeynel başkan olmak üzere emeği geçen herkes sağ olsun, var olsun.