“Çok yerinde bir söz var” diyor ki vatan barışta zenginlerin, savaşta fakirlerindir. Bu söz üzerine neler yazılmaz ki? Anlam derinliği olan cümleler insanın yüreğine oturur. Tabi yüreği olanların.

Yüreğinin sesine kulak tıkamayanlar bilirler ki vatan olmazsa özgürlük de olmaz, ekmek de olmaz. Vatansızlığın ne kadar zor bir şey olduğunu anlamak için coğrafyamızdaki ve genelde dünya üzerindeki savaşlara bakmamız kafidir.

Yerlerinden, yurtlarından, vatanlarından olan insanların perişan olan halleri bize ders niteliğindedir. Elbette ki her insan bir mülteci adayıdır. Bu minvalde mülteciler için de ülkelerin gerekli insanı adımları atması zaruridir. Bu yazının omurgasını vatanın önemi oluşturmaktadır.

Ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlar, geçirmiş olduğunuz ağır olaylar hepimizin hafızalarında derin yer edinmektedir. Özellikle enflasyonun ağır yükü insanların omuzlarında koca bir dert. Lâkin şu gerçeği göz ardı etmemeliyiz. Türkiye her ne kadar içerde eleştirilse de dış politikada takdire şayan işlere imza atıyor.

Dünya liderlerinin konuşmalarını, gerçekleştirilen zirvelerin, toplantıların önemli aktörü Türkiye olmaktadır. Biraz geniş çerçeveden bakacak olursak bu gerçeği görürüz. Zira muhalefet genelde iç politikadaki olumsuzluklara yüklenmektedir. Dış politikada iyi olduğumuzu onlar da biliyor ve bu yüzden çok fazla ajandalarına bu alanı yerleştirmiyorlar.

Enflasyon, yanlış politikalar üzerinden vatanımıza kast edilen adımları görmenizi dilerim. Zira bazı şeylerin telafisi çok zor iken bazı şeylerin telafisi kolaydır. Kaosu, olumsuzlukları sürekli gündem yapanlara değil de biraz daha hem olumlu hem olumsuz yönleri ele alan aydınlara, haberlere odaklanalım. Zira doğru bir analiz her yönden ele alınan analizdir.