Allah’a kulluk etmemizi ister. Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.(zariyat 56)

İslam bizden Temel ibadetler olan Namaz kılmamızı, oruç tutmamızı, gücümüz nispetinde zekat vermemizi ve durumumuz el veriyorsa hac yapmamızı ister.  Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar. (bakara 3)

Bizden Doğru olmamızı dürüst davranış sergilememizi ister. Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin.(ahzap 70)

Bizden ana babamıza hürmet etmemizi, sılai rahmi gözetmemizi ister. Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine «of!» bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle. (isra 23)
“Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin geciktirilmesini isterse sıla-i rahim yapsın.” (Ebu Davud, Zekât, 45.)

İslam bizden ‘herkesin elinden ve dilinden emin olunan kişi' olmamızı ister. 

İslam bizden nefisimize hakim olmamızı, neslimize sahip çıkmamızı ister. Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan, ikisinden birçok erkek ve kadın üretip yayan rabbinize itaatsizlikten sakının. Adını anarak birbirinizden dilek ve istekte bulunduğunuz Allah’a saygısızlıktan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.(nisa 1)

İslam bizden ticarette hile yapmamayı, stokçuluk yapmaktan kaçınmak gerektiğini ister. İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun!(mütaffifin 4)

İslam bizden gözümüzü ve gönlümüzü haramlardan sakındırmamızı ister. Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır. (Nur 30)
İslam bizden emri bil ma’rufu nahyi anil munkeri yapmamızı ister. Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir. (Ali imran104)

İslam bizden kötülük karşısında susan dilsiz şeytandır der ve elimizdeki tüm imkânları seferber ederek kötülüğe engel olmamızı ister.

İslam bizden yetim ve öksüzü gözetmemizi ister. (Allah'ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir.(bakara 177)

İslam bizden Emanete sahip çıkmamızı  ve sözümüzde durmamızı ister. Emanetlerine ve ahitlerine riayet edenler;(meariç 32)

Rabbim istikametten ayırmasın, selam ve dua ile …

 

Abdulkerim Kızıltoprak 

17 Aralık 2021